Kuidas sushit õigesti süüa?

Jaapani restoranide külalistel, eriti nendel, kes on sattunud sinna esimest korda, tekib tihtipeale küsimus, kuidas on ikkagi õige sushit süüa? Asi ei ole ainult eetilises käitumisviisis ja oskuses kasutada rahvuslikke lauanõusid. Selleks, et suuta tõeliselt hinnata selle roa oivalist maitset, tuleb süüa sushit, nagu öeldakse, kõikide kunsti reeglite järgi. Tõelisi jaapani sushit on meeldiv võtta kätega. Just seepärast tehaksegi neid nii väikestena, et ei peaks tüki kaupa hammustama. Kusjuures pole see ka kombeks. Ideaalne sushi mahub kergesti suhu ning tüki kaupa hammustamist ja teise poole tardrikule tagasi panemist peetakse halvaks tooniks. Peale selle ei ole kõiki sushi liike võimalik hammustada riisi laiali ajamata. Võtta sushit käesse tuleb samuti osata. Selleks tuleb võtta sushit pöidla ja keskmise sõrme vahele ning nimetissõrmega peab pisut ülevalt toetama. Erandiks võivad olla ainult temaki-sushi ja voolitud sushi, mida on lubatud hammustada poole kaupa.

Kastmesse tuleb kasta mitte riisi, vaid sushi ülemist poolt. Sama ülemise poolega tuleb panna sushi ka keele peale. Kui sushi juurde on serveeritud marineeritud ingverit, siis tuleb seda eelnevalt kasta kastme sisse ning juba peale seda määrida ingveri tüliga sushi ülemist poolt. Ingveriga ei tasu liialdada, sest vastasel juhul ei tunne Te muid peenemaid maitseid.

Kaasaegses Jaapanis on naistele lubatud kasutada sushi söömisesks pulkasid, samuti nagu palju sajandeid tagasi. Kunagi sõid kogu toitu kätega vaid kõige vaesemad elanikekihid ning suursugused inimesed kasutasid söömiseks pulkasid. Üllad naisterahvad sõid üksnes pulkadega ning nende mehed – ainult kätega. Taolisel, esmapilgul küllaltki imelikul kombel on oma ajalooline huvitav põhjendus. Külastades geishat, tarbis üllas mees teemajakeses toitu kätega, et jääda viisakuse piiridesse. Sest mustade kätega ei saanud ju ta puutuda geisha kimonot – rikutud riided läheksid mehele maksma terve varanduse! Ometi oli samuraidele ette kirjutatud kasutada söömiseks pulkasid, et ta saaks igal ajal võtta oma mõõk välja. Rahvajutud ütlevad, et naised sõid pulkadega samal põhjusel – et jõuda oma pistoda kiiresti välja võtta ning enda eest seista.

Tänapäeval ei ole taoline lähenemine toidu söömisele enam aktuaalne, kuid traditsioonid jäävad traditsioonideks. Kaasaegne etikett lubab kasutada pulkasid, et tõsta sushi taldrikul lähemale või korjata juhuslikult pudunenud riisi. Kui teie sushi on mingil põhjusel lagunenud tükkideks, siis võite seda julgelt pulkadega lõpuni süüa.

Call Now Button